10 اشتباه رایج در سخنرانی


سخنرانی، مدل رفتاری دیسک ،تست دیسک، رفتار سازمانی1۱۰اشتباه رایج در سخنرانی

دوری از تله های رایج در سخنرانی

اکثریت ما یک سخنرانی کسل کننده، نامربوط و گیج کننده را تجربه کرده ایم. به آخرین سخنرانی که اخیرا دیدید و آموزنده، پرانگیزه و الهام بخش بود برگردید و به آن فکر کنید. شما دوست دارید که چنین سخنرانی ای داشته باشید؟

این مقاله به ۱۰ مورد از رایجترین اشتباهاتی که سخنرانان به هنگام سخنرانی انجام می دهند، توجه دارد. با دوری از این موارد شما یک سخنرانی برجسته با همه دلایل درست و بدون هیچگونه اشتباهی خواهید داشت.

اشتباه اول: آمادگی کافی نداشتن

گروه مدیریتی آرشیام ،سخنرانی،تست دیسک، رفتار سازمانی2

استیو جابز یکی از معروفترین سخنرانان الهام بخش بود. سخنرانی اش شاید بی دردسر و بی زحمت به نظر آید. اما در واقع برای هر کدام روزها و هفته ها وقت گذاشته است.

آمادگی دقیق ضروری است. مقدار زمانی که شما برای برنامه ریزی صرف می کنید بستگی به شرایطتان دارد، اما  خوب است که کار را زود شروع کنید.

همچنین آمادگی کافی و مناسب به شما کمک می کند تا اعصابتان را در سخنرانی مدیریت کنید. وقتی که شما از همه چیز مطلع و با خبرید، کمتر احساس عصبی بودن می کنید.

اشتباه دوم : خودتان را محدود به محل برگزاری، اسباب، وسایل و امکانات  نکنید.  

گروه مدیریتی آرشیام ، مدل رفتاری دیسک ،سخنرانی، رفتار سازمانی3

 

تصور کنید که سخنرانی شما در یک ساعت آینده شروع خواهد شد. شما به محل برگزاری رسیده اید و عجله دارید. در این میان پروژکتور هم با لپ تاپ شما کار نمی کند. اسلاید هایی که وقت گذاشتید و تهیه کردید غیر قابل استفاده می شوند. این یک فاجعه است!!

شما می توانید با کمتر محدود کردن خود به وسایل، امکانات و محل در دسترس از این شرایط خودداری کنید. اغلب اوقات مشکلاتی که می تواند سخنرانی شما را به خطر بیندازد شرایطی هستند. که فرای کنترل شماست ولی به این معنی نیست. که شما هیچ کاری نمی توانید بکنید.

اشتباه سوم: نادیده گرفتن مخاطبان

گروه مدیریتی آرشیام ، مدل رفتاری دیسک ،تست دیسک، رفتار سازمانی4

 

گاهی اوقات، سخنرانان به قدری در ارائه مطلبشان غرق می شوند که نیازها و احتیاجات مخاطبانشان را فراموش می کنند.

سخنرانی تان را با پرسیدن این سوال که از شما چه انتظاراتی دارند شروع کنید. به آنها اجازه دهید از اول بدانند که چه چیزهایی را تا زمان استراحت به آنها ارائه خواهید داد. و حتی در طول سخنرانی سوال هم خواهید پرسید.

با تهیه این تابلو اعلانات در روبرویشان آنچه را که از آنها انتظار دارید. به طور روشن و واضح در اختیارشان قرار می دهید. در نتیجه آنها می توانند با آرامش بر روی سخنرانی شما تمرکز کنند.

اشتباه چهارم: استفاده از مطالب نامناسب

گروه مدیریتی آرشیام ، مدل رفتاری دیسک ،تست دیسک، رفتار سازمانی5

 

هدف اولیه در هر سخنرانی به اشتراک گذاشتن اطلاعات با دیگران است. بنابراین توجه به آن سطحی که ارائه می کنید بسیار مهم است.

بر روی مخاطبانتان یک مطالعه ای انجام  دهید که چرا اینجا هستند؟ در حال حاضر چقدر درباره موضوع سخنرانی شما می دانند و بیشتر می خواهند چه چیزی از شما یاد بگیرند؟ در سخنرانیتان از لغات مخصوص و یا دست و پا شکسته که فهمیدنش سخت است استفاده نکنید.

سعی کنید خودتان را جای آنها بگذارید تا نیازها و انگیزه هایشان را بفهمید. شما می توانید به صورت جداگانه هر کدامشان که از راه رسیدند. با آنها سلام و احوالپرسی کنید. و از آنها  سوالاتی بپرسید که بفهمید در چه سطح دانشی هستند. این به شما کمک خواهد کرد. که سخنرانی تان را به صورت شخصی در بیاورید. و با هر یک از مخاطبان ارتباط برقرار کنید. در نتیجه آنها به آنچه که می گویید بیشتر توجه خواهند کرد.

اشتباه پنجم: طولانی شدن و پرحرفی کردن

گروه مدیریتی آرشیام ، مدل رفتاری دیسک ،تست دیسک، رفتار سازمانی6

 

سخنرانی های کوتاه و مختصر اغلب قوی تر از سخنرانی های طولانی است. تلاش کنید که خودتان را با نکات کلیدی و اصلی محدود کنید. اگر وقت زیادی روی پرداختن به نکات بگذارید ممکن است توجه مخاطبان خود را از دست بدهید.

متوسط زمانی که بزرگسالان توجهشان جلب می شود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه است. بنابراین اگر می خواهید مخاطبان شما درگیر موضوع باشند به آن بچسبید!  در طول برنامه ریزی، در مورد آن زمینه ای که می خواهید صحبت کنید. یادداشت بردارید و اینکه چگونه می خواهید در راهش قدم بردارید را مشخص کنید.

سپس، زمانی که شروع به تکمیل جزئیات کردید از خودتان بپرسید که: آیا مخاطبان من واقعا باید اینها را بدانند؟

اشتباه ششم: استفاده از ابزار کمکی دیداری بی اثر

گروه مدیریتی آرشیام ، مدل رفتاری دیسک ،تست دیسک، رفتار سازمانی7

 

تهیه اسلاید های ضعیف می تواند یک سخنرانی خوب را از بین ببرد. بنابراین وقت گذاشتن برای تهیه یک اسلاید خوب ارزش دارد. همه ما اسلایدهایی را با رنگ های تند و زننده، انیمیشن های غیر ضروری، یا با فونت هایی بسیار کوچک برای خواندن دیده ایم. موثرترین ابزارهای کمکی دیداری زرق و برقی نیستند آنها مختصر و منسجم هستند.

هنگام انتخاب رنگها، به این فکرکنید که سخنرانی شما در کجا برگزار می شود. یک زمینه تیره با متن های روشن و یا سفید در اتاق های تاریک بهتر اثر می گذارد. در حالی که زمینه سفید با متن های تیره در اتاقهای روشن آسانتر دیده می شود.

همچنین عکس ها را با دقت انتخاب کنید. عکس های با کیفیت بالا اطلاعات پیچیده را واضح نشان می دهند. اما عکس های با کیفیت پایین می تواند سخنرانی شما را غیرحرفه ای نشان دهد. مگر اینکه عکسی کمک کند که فضا های منفی و آشفته و پیچیده کمتر شود که در آن صورت باعث درک بهتر میگردد. همچنین به مقدار کم از انیمیشن استفاده کنید. لوگوهای متحرک یا شکلک ها فقط حواس مخاطبان شما را پرت می کند.

اشتباه هفتم: ازدحام متن ها

بهترین قانون و قاعده برای متن ها این است که آنها را ساده نگه دارید. سعی نکنید تا همه اطلاعات را در اسلاید هایتان بگنجانید. حد اکثر از ۳ الی ۴ لغت برای مشخص کردن نکات کلیدی کمک بگیرید. و بیشتر از ۳ نکته کلیدی در هر اسلاید استفاده نکنید.

این به این مفهوم نیست که شما باید بیش از ده اسلاید برای مطالبتان فراهم کنید. خودتان را برای یک ارائه نیم ساعته به ۱۰ اسلاید یا کمتر محدود کنید. به هر اسلاید، داستان یا گراف با دقت نگاه کنید. از خودتان بپرسید که چه چیزی به سخنرانی شما اضافه می کند و اگر مهم نیستند آن را حذف کنید.

اشتباه هشتم : صحبت کردن بدون انسجام

اگر چه ما بخش عمده ای از روزمان را صرف صحبت کردن با دیگران می کنیم. ولی صحبت کردن با یک شنونده و مخاطب به طورعجیبی مهارت سختی است و چیزی است که نیاز به تمرین دارد.

اگر اضطراب  باعث می شود که در سخنرانی عجله کنید، مخاطبان شما ممکن است اکثر نکات مهم را از دست بدهند. متمرکز شوید و از تکنیک نفسی عمیق کشیدن در جهت سرکوب عجله ای که دارید، استفاده کنید. اگر شما در ابتدای کار شمرده حرف نمی زنید و عجله می کنید. زمانی را اختصاص دهید تا خود را جمع و جور کنید. نفس عمیق بکشید و هر کلمه را به طور واضح تلفظ کنید، در حالی که بر روی صحبت کردن آرامتر تمرکز دارید.

یک تکنیک مفید برای ارائه سخنرانی در جمع داستان سرایی است.  داستان ها می توانند ابزار قدرتمندی برای الهام بخشیدن و درگیر کردن افراد به موضوع باشد.

اشتباه نهم: عدم پویایی

گروه مدیریتی آرشیام ، مدل رفتاری دیسک ،تست دیسک، رفتار سازمانی8

 

یک اشتباه رایج دیگر این است که در طول سخنرانی در یک نقطه بمانید و تکان نخورید. بعضی از سخنرانان وقتی پشت تریبون می ایستند احساس راحتی می کنند. سعی کنید تا از سخنرانان بزرگی چون استیو جابز تقلید کنید. که درطول سخنرانی هایش به صورت هدفمند دور صحنه حرکت می کرد.

علاوه بر این او به هنگام سخن گفتن از حرکات،  اشارات و زبان بدن  برای انتقال هیجان و شور و اشتیاقش درباره موضوع استفاده می کرد. به حرکات دستتان توجه داشته باشید-  دست ها برای انتقال احساسات بسیار اهمیت دارند. حرکات سر و دست خود را به صورت طبیعی انجام دهید. و از اینکه با دستانتان حرکت تندی انجام دهید خودداری کنید مگر اینکه بخواهید تا مخاطبان خود را به بخندانید!

اشتباه دهم: خودداری کردن از ارتباط چشمی

گروه مدیریتی آرشیام ، مدل رفتاری دیسک ،تست دیسک، رفتار سازمانی9

 

آیا تا به حال شما در یک سخنرانی که سخنران تمام وقت به یادداشت هایش، به صفحه نمایش، زمین و یا حتی سقف نگاه می کند حضور داشتید؟ این کار به شما چه حسی می دهد؟

وقتی فقط به یک نفر خیره نگاه کنید. فقط با او یک ارتباط شخصی برقرار می کنید و حتی یک نگاه کوتاه و سریع می تواند همه افراد را درگیر موضوع نگاه دارد. اگر شنوندگان شما تعداد کمی هستند، سعی کنید تا با هر کدام از آنها به صورت فردی حداقل یک بار ارتباط چشمی برقرار کنید. اگر تعداد آنها زیاد است سعی کنید به افرادی که در جلو نشسته اند نگاه کنید. ممکن است وقتی به صورت فردی به افراد نگاه کنید آنها خودشان این را ارتباط چشمی تفسیر نکنند ولی آنهایی که اطرافشان نشستند آن را ارتباط چشمی می دانند.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *